Tallåsen – En solskenshistoria

För en vecka sedan blev jag kontaktat av en kvinna som bor med sin familj i Svärtinge här utanför Norrköping. Idag var jag och hälsade på där för att titta på den väggmålning som hon berättade om i sitt mail.

Min pappa hade 1946 målat ett motiv ovanför den dåvarande öppna spisen i den sommarstuga som på den tiden hette Tallåsen. Sommarstugan har försvunnit in i kärnan av en nybyggd och utbyggd villa, men väggen med pappas målning är orörd.
Dessutom finns även idag en spis där, med en modern spiskassett installerad.
Trots sitt utsatta läge ovanför spisen och mot skorstensmuren är målningen ganska väl bibehållen. Det finns skador – bortfall och krackeleringar – men inte uppseendeväckande stora med tanke på åldern. Målningen är trots allt 71 år gammal (vilket innebär att pappa bara var 26 år när han gjorde målningen).

Sommarstugan köptes 1999, och då såg den ut som på bilden nedan. Säljaren var en kvinna som ville att målningen skulle vara kvar, och som uttryckligen bad dem lova att det skulle bli så. Och dem har hållit det löftet, trots den stora förändring som skett både med hus och omgivning sedan bilden nedan togs. Det rör verkligen mitt hjärta.

Sänder ett stort tack till familjen som lät mig komma och ta del av denna historia, i ord och bild. För mig betyder det mycket att på det här sättet få möjlighet att samla ihop fragment av min pappas liv och verk. För min egen skull, och för alla hans efterlevande …

Om en dryg månad är det 41 år sedan pappa gick bort. Jag var bara 13 år då.
Att se hans tavlor så väl representerade i både privata hem och offentliga lokaler har i alla dessa år gjort att han ändå alltid varit närvarande på ett väldigt påtagligt sätt.
Det har varit en stor tröst.
Dem kontakter och den respons jag fått sedan jag skapade min hemsida med pappas galleri har lagt till en dimension extra till den känsla jag har för min pappa. I arbetet med det här har han kommit mig ännu närmre, trots alla år som gått. För att inte tala om den stora glädje som det skänker mig att göra det här, på så många olika nivåer.

Om pappa hade levat skulle han fira sin 97:e födelsedag om en månad. Det här får bli som en tidig födelsedagshälsning från mig.

/Lollo