Det har precis kommit ut en bok som heter ”Norrköpingsnyanser – En hyllning till staden vid Strömmen”. Den är skriven av NT-journalisten Gunnar Hagberg och utgiven i samarbete med Norrköpings Tidningar.
Förra året gav Gunnar ut en bok som heter ”Norrköpingsmiljöer – DÅ & NU”. Även den i samarbete med tidningen. Årets bok kan man säga är en uppföljare till förra årets succe.

Till min stora förvåning – och enorma glädje – ville Gunnar ha med pappa som en av ”nyanserna” i den nya boken. Jag kan ärligt säga att jag blev enormt rörd då Gunnar hörde av sig i somras och frågade om jag kunde tänka mig att bidra med det jag har att dela med mig av.
Den frågan gjorde att mitt arbete med att samla pappas verk på min hemsida betalade sig på ett bredare plan än jag någonsin haft i åtanke.

För minnet av pappas eftermäle och den lättnad jag känner att minnet bevaras … för möjligheten att ge något mer genuint till mina barn – och till pappas ALLA barn och barnbarn … för den känsla av bekräftelse och upprättelse pappa får genom att få dela en plats bland bokens ”Norrköpingsnyanser” … för allt detta – och lite till – fanns det inte en chans i världen att jag kunde säga nej.

I augusti var Gunnar hemma hos mig och vi jobbade i trädgården med att ta en bild på mig och dem av pappas Norrköpingsmotiv som jag samlat på mig från olika håll.
Gunnar ville fokusera på Norrköping, och det förstår jag. Det är ju Norrköping som boken handlar om.
Men den bredd pappa hade får man inte glömma, både vad det gäller antalet städer han tog motiv ifrån, men även med tanke på hans självlärda kunskap i olika konstnärliga tekniker.

I kväll har jag fått hem de bok-ex jag beställt, och för första gången fick jag se helheten. Boken är genomgående väldigt trevlig, och berättar om många olika ”Norrköpingsnyanser”. Det är en bredd på blandningen av ämnen kring det som är typiskt för Norrköping. Har du minsta intresse av ”staden vid Strömmen” kan jag varmt rekommenderar den.

Att mitt i denna samling av ”nyanser” se kapitlet om pappa känns stort!
Tack för detta Gunnar 🙂

Annons