Konstnären Rolf (Roffa) Eriksson

Rolf Eriksson var min pappa. Jag är äldsta barnet i hans andra äktenskap. Här nedan har jag i text försökt skapa ett övergripande porträtt av honom:

Sommaren 1964
Sommaren 1964

Konstnären
Rolf Eriksson
1/5 1920 – 5/5 1976

Rolf Eriksson föddes i Norrköping, 1 maj 1920. Han var äldsta barnet i en syskonskara på tre, och den enda sonen. Hans föräldrar var hans svenska far, Halvard, och hans tyska mor, Ada. Fadern arbetade som kranförare nere i Norrköpings hamn och var fackligt aktiv.

Rolf blev bara 56 år. Bakom sig hade han två äktenskap, och fick totalt 5 barn. I första äktenskapet med Karin fick han tre barn, två döttrar och en son. I det andra äktenskapet med Gun fick han två barn, en dotter och en son.

Han var en jordnära man, trots sin konstnärssjäl. Inte särskilt poetisk i sin konstnärsläggning, men mycket påhittig.
Han var en lugn och artig man, med höga ideal. Alltid prydligt klädd i skjorta, slips och kostym, och han lyfte alltid på hatten för damerna han mötte. En gentleman på alla sätt. Kanske en något bättre far än make. Sagor och lek var nära till hands, och han trivdes ute i skog och mark och gjorde många utflykter med familjen. Han kunde mycket inom hantverksområdet och var lite av en uppfinnare. Under skogsutflykterna visade han sina barn hur man täljer sälgpipor och barkbåtar, eller hur man gör en eldstad av stenar mm. Han trollade och lekte, och i stället för att använda inköpta pekböcker ritade han pedagogiska bilder till sina barn.

Han hade även en musikalisk ådra. Den visade sig bl.a. när han tog fram munspelet.

Rolf levde och verkade i och kring Norrköping i hela sitt liv. Ihop med Karin och hans tre äldsta barn bodde han på Hagagatan i Norrköping och han hade sin första ateljé bredvid Hagaskolan. Tillsammans med Gun och de två yngsta barnen flackade han runt lite. Bl.a. bodde de tillfälligt i Kimsta. Sedan en kort tid på Nygatan i Norrköping, där han i en vindsvåning också hade sin ateljé under den perioden.
Efter det flyttade han med sin familj till Finspång och Stora Allén på Östermalm, där de bodde i ca 7 år. Ateljén fanns på den tiden i källaren av ett hyreshus på Djurgårdsvägen 4, beläget på Norrmalm i kvarteren ovanför Finspångs slott.

Rolfs ateljé på Norrmalm i Finspång.
Här, i källarlägenheten med egen ingång, hade Rolf sin ateljé mellan 1966-1973.

Dit brukade han ofta ta cykeln för att arbeta, och det var där han hade sin största produktion av Screentryck. Hans dåvarande hustru, Gun, var emellanåt behjälplig vid pressarna när det var bråttom med en beställning, och ofta åkte dem tillsammans runt i städerna för att hitta nya jobb.

Under ett par av sina sista år bodde familjen även i Ekeby vid sjön Tisnaren, i Ekeby gamla skola. Där hade han ateljén i den gamla skolsalen.

Vägen till att bli etablerad konstnär gick inte helt rak, även om hans första yrken ändå hade anknytning åt det hållet. Någon gång i begynnelsen jobbade han på en firma som målade ansikten på skyltdockor. Han började också som målarlärling på Flintbergs måleri, där han fick dra nytta av sin talang genom att dekorera trapphus och andra allmänna lokaler. Ett exempel är Svärtinge Folkets Hus, där det i många år funnits väggmålningar som illustrerar och anknyter till 40-talets aktiviteter i byggnaden.
Genom Pigalle, känd konst- och ramhandel i Norrköping, fick han mycket uppdrag och har alltid funnits i skyltningen där, jämsides med en annan tidigt bortgången Norrköpingskonstnär, Bernhard Handell.

Som konstnär var han inte främmande för att testa olika teknik och metoder. Kameran användes också flitigt, och han kunde framkalla och retuscherade sina fotografier själv. Dessutom var det inte ovanligt att han först fotograferade sina stadsmotiv för att sedan avbilda dem från foton i sin ateljé.

Rolf provade på det mesta. Olja, akvarell, kol, pastell, tusch och även lera. Han var en mycket duktig avbildande skulptör.
I yngre dagar producerade han ganska mycket i olja, och hade en period då han tillsammans med en konstnärskollega cyklade runt på landsbygden med staffli och färg i bagaget. De kunde vara ute ett tag och hade tält med sig. Under 40- och 50-talet blev de flesta oljemålningarna till.
Senare övervägde Akvarellmålandet. Det var Akvarell han främst arbetade med för att göra sina förlagor till stadsmotiv, och där kom hans skicklighet till sin rätt.
Men han ansåg själv att han främst var en tecknare, och det var nog med den tekniken som han trivdes bäst. Gärna med kolpennor eller tusch. Han har gjort en del mycket fin kroki, och var också en väldigt skicklig karikatyrtecknare.
Under ett tiotal år var han flitigt anlitad som karikatyrtecknare i tidningen Focus, från slutet av 50-talet och framåt. Focus var tekniska högskolans tidning i Katrineholm, motsvarande Finis här i Norrköping. Även Finis anlitade honom för att avbilda avgångseleverna.

När Rolf började intressera sig för litografi fick han tryckhjälp från lite olika håll. Bl.a. var Norrköpings tidningar inblandade, men det fanns även andra tryckerier som ställde upp. Det hände att han som fattig konstnär betalade tryckeriet med egna tavlor, t.ex. med oljemålningar.
Men så småningom övergick han till serigrafi och screentryck, och byggde till slut själv sina egna tryckpressar. På så sätt blev han en helt självgående screentryckare. Under tiden i Finspång var han, som tidigare nämnts, mycket aktiv med just sina screentryck.

Rolf har haft lite olika uppdrag genom åren. Arne Guterstams förlag i Stockholm skickade honom till Paris i början av 60-talet, för att avbilda äldre och historiska stadsdelar. En stor händelse i hans liv.
För att dryga ut kassan gjorde han även en del skylttextning och reklamdekor.

Författat av: Louise Nocky (dotter i andra äktenskapet), med stöd från Rolfs döttrar i första äktenskapet).

 

8 reaktioner till “Konstnären Rolf (Roffa) Eriksson

 1. Hej igen
  Hör av dig till mig så ska du få bild på ännu ett fyndat alster från din far.
  Jag är så galet glad för dessa tavlor
  Mvh Andreas

  Gilla

 2. Hej jag har en tavla målad 1954 som min pappa köpt. Tror det kan vara av er far, namnet stämmer. I huset som är avbildat jobbade min pappa på 50 0 60-talet.Företaget som drevs där hette Bröderna Ljungqvist och de sålde herrkläder. Lokalen är nu riven och låg vid grönsakstorget i Västervik. Kan skickade bild på tavlan.

  Gillad av 1 person

 3. Hej, jag har en tavla på skeppsbron, Stockholm signerad R. Eriksson -64 som jag tagit över efter mina föräldrar. Kan skicka bild om du vill se

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan, och stor tack för att du hör av dig.
   Du kan börja med att titta om jag redan har den på sidan för Stockholms-motiven. Dem hittar du här: https://lollosritrum.com/2017/01/07/stockholm/
   Även om jag redan har vissa motiv är jag också glad över bättre kvalité på bilder som inte är så bra … om det går att få till det 🙂

   Vill du skicka mig en bild så kan du gå till min kontaktsida för utbyte av mailadresser. Skriv där så får du min mail tillbaka 😀
   https://lollosritrum.com/kontakt/

   Mvh
   Lollo

   Gilla

 4. Hej,
  Min pappa lämnade efter sig en tavla målad av R Eriksson daterad -61 över Linköpings domkyrka. Står öven PR. på målningen som jag tänker är en litografi trots att färgerna är bleka.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: